Mondonderzoek

spiegeltje-1Allereerst wordt er een mondonderzoek uitgevoerd. (meten is weten)

Er wordt gekeken of het tandvlees gezond is, de mondhygiënist zal met spiegel en sonde langs elke tand/ kies gaan om te kijken of het bloed bij aanraking of er tandsteen/ aanslag aanwezig is en of het tandvlees nog goed is aangehecht (teruggetrokken tandvlees/recessies). Er kan ook een plaquetest gedaan worden, dan worden de tanden en kiezen gekleurd met een vloeistof zodat duidelijk is waar het nog niet schoon is.

En er wordt ook gekeken of er pockets aanwezig zijn; bij gezond tandvlees kan je met een pocketsonde 3-4mm tussen tand en tandvlees komen. Hoe hoger het getal hoe ongunstiger de situatie! Bij veel pockets zal een pocketstatus gemaakt worden (noteren van alle diepe ruimtes).

Op basis daarvan kan er een diagnose gesteld worden:

  • Hoe is de situatie in uw mond? Gezond tandvlees bloedt niet!
  • Als er problemen geconstateerd worden; hoe gaan we die oplossen?
  • Tandvleesproblemen beginnen bij het laagje plaque wat zich op de tanden en kiezen en langs het tandvlees vormt. In de plaque zitten bacteriën die schade aan de weefsels rondom de tanden en kiezen veroorzaken.

Daarom zal de mondhygiënist u uitgebreid voorlichting geven over uw persoonlijke gebitsverzorging:

  • Hoe moet u uw gewone of elektrische tandenborstel houden zodat u alle vlakken per element (tand of kies) goed raakt?
  • Welke interdentale hulpmiddelen (middelen om te reinigen tussen de tanden en kiezen) zijn in uw geval het beste; zijn dat ragers, tandenstokers of kunt u het beste flossen?